Main Menu

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Τα νέα της τελευταίας στιγμής

Γιάννης Χρήστου
Α)Με 29% φορολογούνται τα έσοδα των σχολικών επιτροπών.
Με εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) την 1-2-2017 (ΑΔΑ 7Η5ΠΗ-63Ν) τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων, από την εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων τους ή και από τόκους καταθέσεων (πιστωτικούς τόκους), τα οποία και διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, είναι έσοδα που προέρχονται από κεφάλαιο και ως εκ τούτου αποτελούν αντικείμενο φορολογίας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4172/2013. Επομένως τα έσοδα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις των άρθρων 47 & 58 του ν. 4172/2013 με συντελεστή 29% με έκπτωση του φόρου που τυχόν παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου.
Β)Κάθε εξάμηνο δηλώσεις για αποδοχές από άλλες δραστηριότητες.
Με έγγραφο που έστειλε στα σχολεία ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά απευθυνόμενος στους Διευθυντές των σχολείων (Αρ. πρωτ. 2462/2 – 2 – 2017) ενεργοποιεί το Ν. 1256/1982 για την πολυθεσία και την πολυαπασχόληση.
Θα πρέπει όσοι συνάδελφοι έχουν λάβει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου ή λαμβάνουν αμοιβή για συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή οποιαδήποτε άλλη αιτία (υπερωρίες, αμοιβές από ερευνητικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, ειδικούς λογαριασμούς, συγγραφική δραστηριότητα κ.α.) να υποβάλλουν κάθε έξι μήνες υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρουν τα ποσά αυτά και τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4631€. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση ο Δ.Δ.Ε. Πειραιά θα προβεί σε παρακράτηση του επιπλέον ποσού ως εκκαθαριστής αποδοχών.
Γ)Το Εθνικό Απολυτήριο – Που είναι τα ΕΠΑΛ;
Τις τελευταίες μέρες επικρατεί μεγάλη σύγχυση και ανασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η «αριστερή» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πρόταση του Ι.Ε.Π. και του Υπουργείου Παιδείας, είναι γενικόλογη και αόριστη αλλά  εντάσσει με τον όρο της «πολυκλαδικότητας» ένα μικρό κομμάτι του σημερινού περιεχομένου των ΕΠΑ.Λ. στο Γενικό Λύκειο. Με δεδομένο ότι η Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου είναι τάξη εξοικείωσης και η Γ΄ τάξη θα έχει κατ’ ανάγκη το μέγιστο μέρος της με μαθήματα εμβάθυνσης, δεν μπορεί η συγκριμένη δομή του Λυκείου να συμπεριλάβει την Επαγγελματική εκπαίδευση. Πουθενά δεν αναφέρεται ως δομή η Επαγγελματική εκπαίδευση. Μήπως καταργηθεί ή τεθεί ως κατάρτιση μετά την υποχρεωτικότητα της Α΄ Λυκείου; Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί των ΕΠΑ.Λ.; Μάλλον για την «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν πρέπει να υπάρχει το ΕΠΑΛ με τη σημερινή μορφή αλλά να εκτοπιστεί στην κατάρτιση.