Main Menu

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

H "Τέχνη" ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Ο Ρομάν Πολάνσκι με
την κόρη του Morgane
Ο σκηνοθέτης - με πολωνική και γαλλική υπηκοότητα - Ρομάν Πολάνσκι, αρχικά επιλέχθηκε από την Γαλλική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για πρόεδρος των φετινών βραβείων Σεζάρ, τα αντίστοιχα βραβεία Όσκαρ για τη Γαλλία. 
Όμως ο Πολάνσκι έχει κριθεί ένοχος το 1977 για βιασμό και σοδομισμό ενός 13χρονου κοριτσιού, της Samantha Geimer, μετά από νάρκωση της.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδιώκουν τη σύλληψη του Πολάνσκι για έξι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν το 1977, από την Πολιτεία του Λος Άντζελες, ανάμεσα στις οποίες είναι ο εξαναγκασμός για χρήση παραισθησιογόνων ουσιών σε ανήλικο και ο βιασμός ανηλίκου υπό την επήρεια ναρκωτικών.
 Η Εθνική Ακαδημία της Γαλλίας μάλιστα δήλωσε, ότι ήταν «υπερήφανη» που θα συνεργαστεί με
Samantha Geimer 
τον καταδικασμένο βιαστή ανήλικης.  Όμως μετά από έντονες αντιδράσεις (φαίνεται ότι στην Γαλλία υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με φιλότιμο) ο Πολάνσκι δεν θα προεδρεύσει στα βραβεία Σεζάρ. «Η διαμάχη προκάλεσε βαθιά θλίψη στον Ρομάν Πολάνσκι και επηρέασε την οικογένειά του», ανέφερε ο δικηγόρος του,
Herve Témime.
Άραγε τι θλίψη θα προκάλεσε ο σοδομισμός της 13χρονης Samantha Geimer στην ίδια και στην οικογένειά της;
Αν δράστης της αποκρουστικής αυτής πράξης ήταν κάποιος άλλος ανώνυμος, θα σηκώνονταν μέχρι και οι πέτρες για να διαμαρτυρηθούν. Όμως η "Τέχνη" που υπηρετεί ο εν λόγω κύριος, δημιουργώντας καλές κουλτουριάρικες ταινιούλες, που μας ψυχαγωγούν τα Σαββατόβραδα,  λειτουργεί ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για άτομα, που μετά βδελυγμίας, χαρακτηρίζουμε όλοι μας σαν παλιανθρώπους.
Άραγε, όταν προτείνουμε ταινίες του Πολάνσκι στους μαθητές μας, ταυτόχρονα τους ενημερώνουμε για την δράση του και τα κατορθώματά του εκτός των κινηματογραφικών πλατώ;